Min Odyssé

Heksejagt

Syddjurs Egnsteater har været så venlige at invitere mig til at se deres store sommersatsning: “Heksejagt”. Det er jo et stykke vej væk for en Københavner som mig, men heldigvis kan det kombineres med den kærestetur som min mand og jeg ikke fik i sommers. Godt indlogeret på et hotel i det midtjyske, sætter vi kursen mod Møllerup Gods på Syddjurs, hvor vi skal overvære historien om godsejeren Jørgen Arenfeldt, der brændte nok så mangen en kvinde på bålet for hekseri.

Syddjurs Egnsteater rider med på bølgen af publikumsinvolverende teater og inviterer alle publikummer til bryllupsfest på Rugaard – det gods, hvor Jørgen Arenfeldt holdt til. Her bliver vi mødt, af Arenfeldts frue, der viser os rundt. Vi møder høkeren – skarpretteren, tjenestepigerne og endelig Blommen – eller Anne Sørensdatter, der sidder fængslet, anklaget for hekseri.

Brudeparret ankommer og vi bliver budt indenfor i festsalen. Her tager brylluppet dog en uforudset drejning og pludselig befinder vi os i stedet til et kaotisk birketing (birk er et gammelt ord for retskreds) for at dømme en (uskyldig) kvinde som heks og dømme hende til afbrændning på bål. Aftenen ender på grusomste vis.

Syddjurs Egnsteater har spillet for fulde huse og det forstår jeg godt, for de har udnyttet stedets potentiale til fulde. Det er svært ikke at blive revet med, når man står på et gods fra den pågældende tid. Lokale musikanter spiller dygtigt på tidstypiske instrumenter og bidrager i den grad til stemning – både den gode og den uhyggelige. Kostumerne er flotte, pyt med at der er brugt rigeligt med lynlåse (som jeg er ret sikker på ikke fandtes på den tid), pynten og stadsen er ikke til at tage fejl af.

De medvirkende er mestendels amatører, fraset 4 professionelle skuespillere. De gør deres bedste og klarer det virkelig godt, dog er der en generel tendens til at overspille, hvilket ødelægger en hel del af det dramatiske potentiale, som historien egentlig har. Heldigvis opvejer stemningen, omgivelserne og musikken lang det, som skuespillerne mangler.

Hvis man befinder sig i området, synes jeg klart man skal besøge Syddjurs Egnsteater. Heksejagt spiller ikke mere, men der kommer flere forestillinger og gæstespil. De udsolgte sale taler for sig selv, her har de ramt et format, som folk godt gider, også selv om billetpriserne er lige til den pebrede side for en semiprofessionel opsætning. Med i billetprisen til denne forestilling er til gengæld både mad og vin og det tilmed i smukke omgivelser. Man mærker tydeligt, at der er visioner og god drivkraft bag dette teater og det bliver spændende at se hvad de finder på i fremtiden.

Du kan læse mere om Syddjurs Egnsteater her.

Fotos: Egne og fra Syddjurs Egnsteaters hjemmeside.

4 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Min Odyssé