Crazy Christmas Cabaret - the three Brexiteers

VÆR(DIG) – Skovbo Efterskole

Spiller til og med 14/1 – 2020 – se mere på www.skovboefterskole.dk

Foto: Skovbo Efterskoles website

Jeg husker tydeligt da det var mig selv der stod og kiggede bag scenen. På publikum, der langsomt indfandt sig. Produktet var jeg stolt af, selvom jeg kun var 15 år gammel, men der var hjerteblod, sved og tårer i det, både i overført betydning og bogstavelig forstand.  Jeg ved, at eleverne har knoklet en vis bagdel ud af bukserne for at opnå det resultat, som jeg nu skal overvære.

Hvis man vil opleve nogle af morgendagens talenter, er det en god idé at opsøge de smeltedigeler, som Danmarks efterskoler og ungdomsskoler er. Det er også årsagen til, at jeg på denne fredag aften indfinder mig på Skovbo Efterskole, for at overværepremieren på  den årlige store teaterkoncert. Her fødes fremtidens kunstnere.

Foto: Eget

Skovbo Efterskole er min egen gamle efterskole og på denne premiereafte, er salen primært fuld af gamle elever. Forestillingen er udsolgt – jeg vil tro vi er et sted mellem 200 – 300 mennesker i salen – et fremmøde der vidner om tilhørsforhold og kærlighed til stedet.

Men jeg er jo kommet for at se teater. I døren sidder elever og tager imod betaling. Selve scenen er stor og forhøjet – en koncertscene. På væggene der rammer publikumsrummet ind, er udstillet gipsafstøbninger af nogle af elevernes ansigter med forskellige fortolkninger af hvad det vil sige at være værdig, eller bare at være dig.

Foto: Eget

Konceptet har rykket sig milevidt siden jeg gik på efterskole. Vi lavede musical, godt nok en vi selv skrev, men ellers helt klassisk med kor, skuespil, sang og musik. Og vi var i hvert fald ikke lige så disciplinerede som de elever jeg oplevede denne aften. Stor cadeau til alle elever – I er nogle stjerne og selvom jeg om et øjeblik i denne anmeldelse kommer med en del kritik skal I vide, at I var fantastiske!

Men altså – konceptet teaterkoncert er ved at være lidt forældet. Patchworket af indslag over et tema lader desværre noget tilbage at ønske sig og personligt ægrer jeg mig over, at der ikke er nogle gennemgående karakterer man som publikum kan engagere sig i. Det gør det også vært for de optrædende, fordi de ikke har en historie at læne sig tilbage på, men kun har 2 – 10 minutter til at ramme publikum.  Eleverne gør hvad de kan, men konceptet modarbejder dem og jeg keder mig en del undervejs – særligt under de ellers velsungne og veludførte, men  ensartede musiknumre. Man kunne også ønske sig at de meget dygtige sangere ville prioritere at stå stille og synge, istedet for at sprælle rundt på scenen. Det ville formentlig give lidt mere luft til at fuldføre sangen.  Og lyden – jeg vil kraftigt anbefale at tage et høreværn med!

Der foregår en del spil på gulvet som man desværre slet ikke kan se pga adskillige scenemonitorer, der står lige i publikums øjenhøjde. I det hele taget er der meget rod på scenen. Dette skyldes primært, at orkestret, som er placeret i baggrunden bevæger sig meget rundt under teater intermezzoerne.

Foto: Eget

Jeg ægrer mig også over, at det faktisk er svært at se skuespillernes mimik ordentligt – for de prøver virkelig alt hvad de kan.  Det er som om lyssætningen er beeregnet til en koncert  – men ikke teater. F.eks. er der ikke investeret i en følgespot og det meste lys falder ned på skuespillerne ovenfra, hvilket resulterer i, at de kaster skygger på sig selv.

Der er dog lyspunkter. Spoken word om angst – helt konkret angsten for cornflakes, var fænomenal. Humoristisk og alvorlig samtidig. Brug af lyset som et fængsel på et andet tidspunkt fungerede også godt. En scene med et futurustisk talentshow a´la date mig nøgen blandet med Danmark har talent og x-factor fungerer også godt, fraset totalt kaos i lyden, hvilket bla. resulterede i flot udført cancan-dans – blot uden musik.

Foto: Eget

Jeg er helt klar over at dette ikke er en professionel produktion og skal derfor heller ikke bedømmes som sådan. Alle eleverne får 6 stjerner af mig blot for at turde at stille sig op på scenen og medvirke. Mine kritikpunkter er vel nærmest strukturelle, for det er ikke første gang at jeg oplever dårlig lyssætning, eller al, al for høj lyd til en teaterkoncert på Skovbo Efterskole. Jeg håber sådan at der vil ske fornyelse i dette koncept. Det er stagneret lidt.

Jeg tvivler dog ikke på, at der altid vil være udsolgt på premiereaftenen, for gamle elever elsker deres efterskole og elsker at genopleve magien. Og sådan skal det være!

2 kommentarer

 • Ove Sørensen

  Jeg har læst ovenstående, og vel vidende, at det er amatørteater, er jeg meget enig i denne konstruktive kritik.
  Der bliver virkelig lagt megen energi i hele opsætningen og med ganske få ændringer som ovenfor nævnt, vil oplevelsen for publikum blive en helt anden og bedre.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie

   Hej Ove

   Hov – har ikke fået svaret dig. Tak for din kommentar. det bliver spændende at se hvad de finder på i år, og om der overhovedet kommer en teaterkoncert!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Crazy Christmas Cabaret - the three Brexiteers