Pretty Woman - The Musical

En Kænguru Som Dig

Teater HiLS DiN MOR har siden 2010 lavet teater med LGBTQ+ som omdrejningspunkt. De sidste par år har jeg hørt en del om dem i positivt favør, men aldrig set en af deres forestillinger. Det er der lavet om på nu, for jeg har set “En Kænguru Som Dig”, der er blevet til i samarbejde med Anemonen og lige nu spiller for børn (og voksne) fra 6 år.

De to unge katte Pascha og Lucky, henholdsvis en sort panter og en hvid tiger, træner med deres dyrepasser til et helt særligt show for Prinsessen. De spiser kun pizza (Hawaii – uden ananas og uden skinke, helst) og er måske lidt dovne. Sammen får de ideen, at deres træner er bøsse. Han lytter nemlig til Mozart, bruger lavendelparfume og bliver sjældent set sammen med en dame. De to katte stikker af fra cirkusset og møder på deres vej en boksende kænguru. Han er bøsse, fortæller han selv. De overraskede katte tager ham med tilbage til cirkusset for at møde træneren, for måske kunne de finde sammen? Men passer stereotyperne sammen med virkeligheden? Og stikker alle ikke lidt ud på en eller anden måde?

Inden forestillingens start, mødes vi af musik fra højttalerne. Jeg bliver hensat til et let og legende univers, der snart understøttes af en flot, simpel scenografi og farvestærke kostumer. Forventningsfulde børn, der over en bred kam virker glade og let bliver fastholdt og underholdt forestillingen igennem, strømmer ind i salen.

Der er et væld af detaljer i forestillingen. Stereotyper og gængse normer bliver udfordret. Alle fordomme om homoseksuelle legemliggøres i dyrepasseren, der netop ikke er – viser det sig – homoseksuel. Sidenhen bliver han selv repræsentant for homofobi af værste skuffe, for ydre indpakning passer sjældent sammen med indre indhold. “Du burde bures inde” hvæser han til kænguruen, der jo bare gerne vil indgå i fællesskabet, som alle andre. På deres rejse får de også øje på det anderledes i sig selv. For eksempel, at de slet ikke spiser kød som alle andre vildkatte. Overraskelsen er overvældende. Kænguruen er sådan set bare et helt normalt dyr, der tilfældigvis er homoseksuel. Han passer på ingen måde ind i stereotypen og kommer til at stå i skarp kontrast til dyrepasseren.

Forestillingens sprogbrug er i sig selv med til at aftabuisere. Her bruges “bøsse” helt neutralt og selvom jeg kan se, at det gibber i de voksne i salen da det bliver sagt første gang, er det jo netop med til at normalisere ordet overfor børn.

Min egen datter på 6 og for den sags skyld også min søn på 11, bringer tit spørgsmål om køn og seksualitet på banen. Jeg synes jeg mangler sprog for at tale med dem om det på en god måde. Det samfund vi lever i er komplekst, men det er vigtigt, at vi lærer vores børn at tale om køn og seksualitet uden fordomme. Her bidrager HiLS DiN MOR til samtalen uden berøringsangst, på en fintfølende og uimponeret måde, der skaber eftertanke og starter samtaler. Jeg vil anbefale alle forældre at se denne forestilling med deres børn og forhåbentlig kan den efterfølgende snak bidrage til, at kommende generationer er mindre forskrækkede over seksualitet end vores er. Vores børn forstår meget mere end vi tror og de er meget mere tænksomme end vi tror. Denne forestilling kan fodre deres hjerner med fine nuancer, som kan bruges til at farvelægge en, til tider, sort og hvid verden.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Læs mere om En Kænguru Som Dig og HiLS DiN MOR her.

📸: Jesper Frølund Hansen

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Pretty Woman - The Musical