Verdens Bedste Onemanshow

Kant

Der er langt fra Nørrebro til Frederikssund, men min datter på 8, som er min faste teaterpartner, når det gælder børneteater, og jeg, tager gerne turen. Vi skal se forestillingen Kant, baseret på Jon Fosses børnebog fra 1990, af samme navn. Jeg har ikke læst bogen på forhånd og ved derfor helt grundlæggende ikke hvad forestillingen handler om, hvad der desværre viser sig at være lidt af en ulempe.

Anton Hjorth er den 9-årige Kristoffer, der forsøger at falde i søvn på sit aftendunkle værelse. Det går dog ikke så godt, for en million spørgsmål trænger sig på, der i tusmørket, hvor alt er i ordnet uorden, i scenografien af Filippa Berglund. Kristoffers mor, (Sofie Pallesen) sidder i rummet ved siden af og læser – måske læser hun endda i en bog af filosoffen Kant. Men hvordan ved man, at ens mor egentlig er der når man ikke kan se hende? Det kan man ikke vide, hvilket fører til adskillige hidkaldelser af selvsamme mor. Og hvad hvis alting har en fysisk kant og pludselig kan finde på at ophøre med at eksistere uden varsel? Universet? Tilværelsen i sig selv?

Sofie Pallesens frustration over barnet med de tusinde spørgsmål og adskillige hidkaldelser, er stærkt genkendelig og det er Anton Hjorths 9-årige, hyperopmærksomme og tænksomme dreng også. Han hopper omkring i scenografien, leger jorden er giftig og står på hovedet i sengen, og pludselig bytter han og Pallesen roller. For måske er spekulationerne og tankerne evigtgyldige og måske var den voksne mor selv en tænksom type, der lå i sengen og filosoferede?

I sit grundmateriale er forestillingen interessant, men det virker som om den har tabt en del i bearbejdelsen fra bog til forestilling.Relationen til filosoffen Kant bliver søgt og uforståelig; i hvert fald for min 8-årige ledsager, der ærligt talt syntes at forestillingen var kedelig. Jeg er tilbøjelig til at være enig og bliver igen igen lidt træt over børneteater, der ikke er helt i sync med sit publikum. Måske man skulle have læst bogen på forhånd. Men en forestilling må og skal kunne stå i egen ret uden forklaring eller forberedelse. Særligt en børneforestilling. Og der halter denne forestilling bagud.

⭐️⭐️⭐️

Læs mere om forestillingen her.

📸: Cæciliie P.V. Pedersen

Inviteret

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Verdens Bedste Onemanshow