TIL UNGDOMMEN

Jul i Gammelby

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Det er snart jul i Danmark og dermed er sæsonen for juleforestillinger også skudt igang på de danske teatre. Den første jeg har set af slagsen, er “Jul i Gammelby”, der spiller på Folketatret lige indtil 23. december. “Jul i Gammelby” er indbegrebet af julehygge og tilmed den første rigtige julekalender, der blev sendt på TV i Danmark. Kasper Wilton har adapteret den til scenen og giver os alle en god omgang tryllestøv indeholdende julestemning.

Borgmesteren i Gammelby er godt og grundigt sur og slet ikke i julehumør, for hans handelsskib “Håbet”, der skal ankomme fra Dansk-Vestindien er endnu ikke dukket op og han frygter at lasten med de kostbare varer er gået tabt. Derfor vil han ikke høre tale om jul eller andet der koster penge og julen i den lille by er i overhængende fare for at blive aflyst. Borgmesterens børn Mads og Mette møder ved et tilfælde husets nisser, da de kigger efter skøjteudstyr på loftet, og sammen får de lagt en plan for at overbevise borgmesteren om alligevel at lade julestemningen indtage byen.

Folketeatrets foyér er fyldt med juleglade børn med nissehuer denne lørdag formiddag og jeg har min egen femårige datter med, der glæder sig overordentligt til at se en rigtig juleforestilling med nisser. Og man kan ikke benægte, at julestemningen ligger sig som en tyk dyne over salen da tæppet går op og forestillingen går igang. Scenografien på Folketeatrets store drejescene er hyggelig og har det hele. Her er købmandsforretning, nisseloft, stadsestue og entré til huset. Det er stort set som i tv-julekalenderen, meget gammeldags og hyggeligt.

Hygge er et ord man ikke kommer udenom. På scenen står et større ensemble af skuespillere. Der satses i stor stil på gammeldags komik og falden-på-halen komedie, men det virker, og publikum er glad og i god stemning. Søren Hauch-Fauchsbøll er som sædvanlig en fornøjelse på scenen. Hans store erfaring giver ham et formidabelt nærvær og hans evne til at tilpasse sig publikum, må betragtes som en kæmpe styrke i en forestilling som denne. Troels Mallings “Severinsen” bejler til køkkenpigen Karoline, der konstant får “eksplomderet” sit komfur som hun så gerne vil have skiftet ud, men alligevel til sidst finder ud af, at hun ikke kan undvære. Nissebørnene synger og danser og er søde at se på og kan drive selv den bedste Borgmester fra forstanden, når de den ene gang efter den anden laver nissestreger med hans ejendele. I det hele taget spiller ensemblet solidt og uden de store dikkedarer. Det er meget sikkert.

Min datter på 5 hygger sig også. Men jeg vil nok anbefale at man tager ældre børn med. Ikke på grund af indholdet i forestillingen, men på grund af længden. Her var barnet klar til at gå i pausen og der skulle lidt overbevisning til for at få hende med ind i salen igen. 2 timer er lang tid for en 5-årig at se teater.

“Jul i Gammelby” er en rigtig feelgood juleforestilling, hvor alt ender lykkeligt til sidst og hvor ingenting er så slemt at det ikke er godt for noget. Her er ingen skarpe kanter eller ubehagelig forholden sig til omverdenen, kun ren nissehygge med et twist af tryllestøv. Man kan trygt tage sin familie under armen og lade sig glide ind i den trygge bløde teaterjuleverden, mens den rigtige verden damper derudaf imens. En rigtig skøn oplevelse for hele familien.

Du kan læse mere om “Jul i Gammelby” her.

Fotos: Gudmund Thai

Inviteret/reklame

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

TIL UNGDOMMEN