Kassandra

Indenfor Murene

Det er over 100 år siden, at Henrik Nathansens skuespil Indenfor Murene havde premiere på Gamle Scene på Kongens Nytorv. Det er samme sted, den i 2024, har repremiere i historiske rammer, hvor Morten Kirkskov har iscenesat historien om den jødiske pige Esther Levin, der forelsker sig i den kristne unge mand Jørgen Herming. Udover at komme fra et andet trossamfund, er der også gammelt ondt blod mellem de 2 familier, der gør en romantisk forening mellem de unge mennesker, til noget af en udfordring.

Indenfor Murene har, med rette, klassikerstatus, for indholdet har vist sig at være almengyldigt. Der er således også direkte tråde til de konflikter vi oplever i verden idag, både på makro- og mikroplan. Det handler om at høre til, om kærlighed og fællesskab, men også det, der skiller mennesker ad og ikke mindst det, der samler dem.

Scenograf Steffen Aarfing har skabt nogle imposante sætstykker, der, helt uundgåeligt, ikke består af andet end mure. Mure, der køres rundt mellem hinanden på et rødt bedetæppelignende gulv. Da vi, i anden halvdel af forestillingen, befinder os hos den kristne familien Herming, er det de samme mure der hegner familierne ind, blot vendt den anden vej.

Forestillingens største styrke, er en fremragende spillende Jens Albinus, der med minutiøs præcision slipper tragikomikken løs, som Pater Familias – Adolf Levin – der gerne vil have styr på alt, men mister grebet om det hele, måske lige bortset fra sin forretning, hvor den yngre og socialt udfordrede Meyer, spillet af Nicolai Dahl Hamilton, gerne vil overtage både forretningen og datteren Esthers hånd. Emilie Kroyer Koppel giver ungdom og naivitet til Esther, men kæmper med replikkerne, der flyder lidt kantet og umodereret over hendes læber. Det er som om hun ikke helt har fået samme hul på karakteren som hendes medspillere. Bodil Jørgensen giver Esthers moder – Sara Levin en dejlig underspillet dybde, formidlet med meget få virkemidler. Både Zaki Nobel og Emil Prenter giver liv til hver sit yderpunkt i Levin-familien, og Jela Natius Abildgaard går i baggrunden som den pligtopfyldende jødiske hustru med den store gravide mave.

I skærende kontrast til den jødiske familie, er familien Herming, hvor Stine Stengade kæmper lidt med en karikatur som etatsrådinde Herming. Det er en lille rolle, der på mange måder ligner Lise Nørgaards Maude fra den senere serie Matador. Sammen med hende er Lars Brygman farverig og arrogant, som den ældre etatsråd Herming, der både vil have medgift, og fremtidige børn mellem de to unge døbt, for ikke at tale om et kirkebryllup med vielse af en kristen præst.Joachim Kubel spiller den unge Jørgen Herming, der også er bundet af forfædrenes traditioner, selvom han egentlig vil det anderledes.

Indenfor Murene er, i Morten Kirkskovs version, en underspillet kommentar til strømninger i tiden. Forestillingen er både ældgammel og superaktuel og særligt Jens Albinus er grund nok til at løse billet til forestillingen. Den rummer både antikke spørgsmål om tilhørsforhold og kultur, som vi på forunderlig vis, ikke har løst idag. Men samtidig peger den videre på det håb, vi alle må rumme, nemlig, at vi på et tidspunkt kan finde ud af at leve fredeligt, side om side med hinanden.

⭐️⭐️⭐️⭐️

Læs mere om forestillingen her.

📸: Camilla Winther

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kassandra