Aktivisterne

Kassandra

Sandheden er ilde hørt. Sådan kan man i sandhed sige, om den 3. forestilling i rækken af Husets Teaters trilogi om furier i den Græske mytologi, der tæller Fædra, Elektra, og nu Kassandra. Kassandra er kvinden, i hvem den græske gud Apollon forelskede sig ,og ville skænke profetiens gave, men da forelskelsen ikke var gengældt, forandrede han gaven til en forbandelse, således at ingen ville tro hende. Sandheden er – i sandhed – ilde hørt.

På scenen i Christian Albrechtesens minimalistiske scenografi, står en rasende Benedikte Hansen som Kassandra. Rasende, fordi ingen tror hende. Rasende, fordi hendes forudsigelser bliver fejet til side. Rasende fordi hun bliver voldtaget og udnyttet. Rasende og afmægtig. Hvem tror hende? Benedikte Hansen leverer en grundfæstet og solid præstation. “DET BOR I JER” – tordner hun med en anklagende finger mod publikum. “For vi ved, at det er mere enkelt at straffe den, der italesætter volden, end den der begår den.”

Dramatiker Marie Bjørns ord, smælder mod os med en tindrende skarphed, der rammer plet gang på gang. På skærmen bag Kassandra, optræder en anden Kassandra i Simon Sumborgs videodesign. Hun stirrer anklagende på os, mumificeret og tavs, stænket med blodet fra alle de krige hun kunne forudsige, men ikke forhindre. Langsomt forstenes hun, indtil scenens Kassandra går i ét med videoens. Stilen minder om den, vi oplevede til Woods of Birnams “Macbeth” i Helsingør, til årets Shakespeare festival.

Anja Behrens og Christian Albrechtensen fuldender en særdeles interessant trilogi med en forestilling, der vel næppe kan være mere relevant. Hvor tids Kassandraer forfølges også. Tænk blot på Edward Snowden, Navalnyj, Greta Thunberg og mange, mange flere. En ros skal også lyde til Husets Teater, for ikke at gøre enakteren for lang. Undervejs bliver alle de mange sandheder ubehagelige. Vi flytter os lidt omkring i sæderne, utilpasse – med sløret løftet. Men inde i os alle bor en Kassandra. En lille stemme, der ikke tør sige de åbenlyse sandheder højt, i frygt for ikke at blive troet. I frygt for at blive latterliggjort. Benedikte Hansen er en urkraft. Kassandra er dybt seværdig.

⭐⭐⭐⭐

Læs mere om forestillingen her.

📸: Emilia Therese

Inviteret

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Aktivisterne