Oh, Josephine

Årets forestillinger 2022/2023

Teateråret 2022/2023 lakker mod enden, og selvom jeg stadig har et par forestillinger i kalenderen henover sommeren, er hovedsæsonen forbi. Jeg vil derfor, med dette indlæg, kigge tilbage på året der gik, med teaterbrillerne på. Jeg giver her mit bud på de bedste forestillinger jeg har set i år. Jeg har ikke set alt, men de 80 forestillinger jeg har nået at se og anmelde i løbet af året, er også en sjat.

Nogle af forestillingerne kommer vi aldrig til at se igen og andre bliver genopsat. Her er mine bud på det forgange års bedste teateroplevelser:

Skuespil

📸: Palle Steen Christensen

Arven

Forestillingen, der var helt umulig at komme udenom i denne sæson og som også vandt en velfortjent Reumert for Årets bedste forestilling. 8 timers marathonforestilling, der var forbi som på et splitsekund. En rørende fortælling om homoseksuelle mænds historie siden HIVpandemien i 1980´erne. Udført med den største elegance og med skuespilpræstationer i særklasse, særligt af Jens Jørn Spottag, Alvin Olid Bursøe, Emil Blak Olsen og Jonathan Bergholt Jørgensen.

Du kan læse anmeldelsen af del 2 her.

 

📸: Zuhal Kocan

Som Brødre

En forestilling jeg, siden jeg så den første gang, har glædet mig usigeligt meget til at se igen. Alexander Mayah Larsens debut som både skuespiller og dramatiker. Et dirrende rum af kærlighed og desperation forløst til perfektion af Alexander Mayah Larsen og Kasper Dalsgaard.

 

📸: Jim Falk og Emil Rostrup

Tværs

Kaosforestilling baseret på Tine Brylds radioprogrammer. Forestillingen gav plads og rum til være til stede for hinanden. Vild og uregerlig. Tæt og nærværende. Flot.

 

 

Musikforestillinger

📸: Dennis Westerberg

Jolly Weltschmerz

En stringent og stramt opbygget, fremragende musikforestilling, der med humor og virtuositet begejstrede et musikgladt publikum. Ensembleforestilling til fingerspidserne.

 

📸: Faceoff Mediahouse

The Boyband Tour

Med vidunderlig selvironi iblandet 5 ultradygtige perfomere, blev vi taget igennem 2,5 times boybandmusik. Bedre end den ægte vare!

 

📸: Miklos Szabo

West Side Story

Med orkestret placeret i centrum fik en hel del nye talenter lov til at indtage scenen med Bernsteins legendariske musik, Søren Torpegaard Lund og Emilia Groth med lidt anderledes bud på Tony og Maria. Flot isenesættelse af en af grundstenene i musicalkulturen.

 

 

Cirkus

📸: Cirkus Arena

Cirkus Arena – Cirkus ifølge Julie og Bubber

Årets forestilling byder på flere hårrejsende gys og gedigen dygtighed. En underholdende cirkusforestilling, som man sagtens kan nå at se endnu.

 

 

Børneforestillinger

📸: Kontraframe

Faktisk Bare Fri

På bare 40 minutter fik jeg serveret de inderste problematikker i mit eget forældreskab på et sølvfad, på en morsom og rørende måde. Mathilde Eusebius har skrevet så præcist som en knivskarp kniv og manuskriptet er knalddygtigt forløs af Teater Hund og Teater Døgdi. Spillet på en måde, så både børn og voksne går fra salen med en helt særlig oplevelse.

 

 

📸: Jesper Frølund Hansen

En Kænguru Som Dig

Uden berøringsangst talte teater HiLS DiN MOR til børn om køn og seksualitet og fik utroligt mange nuancer med. Det er begavet børneteater, der også kan hjælpe forældre med at få et sprog til at tale med deres nysgerrige børn om seksualitet. Flot! Også selvom de ikke kan lide det på Færøerne.

 

 

📸: Gudmund Thai

Pippi Langstrømpe

På Folketeatret fik Birgitte Næss-Schmidt indfanget nogle af Pippis mol-toner og endnu engang blev historien om den antutoritære, rebelske, farverige, men også ensomme Pippi formidlet til et ungt publikum. Benjamin La Cours scenografi underbyggede det farverige univers på opfindsom vis. Alle burde se Pippi!

 

 

Vækstlag

📸: Teater Ponyhof

Død Over Thomas

Med absurditeten i højsædet og med absolutte Knutzonske vibes, kravlede teater Ponyhof ned i et hul og nægtede at kommer op igen. De tog livtag med offermentalitet på en overrumplende morsom måde og var en af årets helt store oplevelser. Et godt bevis på, at vækstlagsteater sagtens kan blande sig med de professionelle forestillinger, hvad angår kvalitet.

 

 

Dukketeater

📸: Miklos Szabo

Eventyrlige Dæmoner

At det smukke bliver smukkere, når det også kan spejle sig i livets skyggesider, stod helt klart frem i Rolf Heim ig Baadteatrets flotte opsætning med en anderledes vinkel på H.C. Andersen. Følsomt og foruroligende.

 

 

Danseforestilling

📸: Tom McKenzie

Kammerballetten 2022

5 meget forskellige koreografier, der på hver sin måde vederkvægede sjælen. En storslået, men samtidig intim danseoplevelse, akkompagneret med stor dygtighed af Alexander McKenzie, Jacob la Cour og Niclas Walentin.

Herfra ønskes i alle en god sommer og på gensyn i teatersæderne!

Inviteret til flere af ovenstående forestillinger

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Oh, Josephine