Vi Betaler Ikke!

Mit Stille Hjem

Kan oplevelser fra krig og krigstraumer bearbejdes på en måde, så der kommer en danseforestilling ud af det? Spørgsmålet er måske ledende, men svaret er et rungende ja! Det har Holstebro Dansekompagni nemlig gjort med udgangspunkt i de tre Ukrainske dansere Kateryna Kuznetsova, Yekateryna Bysheva og Oleksandra Maksimchuk, som dansekompagniet hjalp ud af Ukraine, da krigen begyndte. Af deres oplevelser er vokset en danseforestilling med en helt særlig sjæl, formidlet med et hold af stordansende kvinder og de tre Ukrainere som centrum.

Alt virker til at være fred og fordragelighed i begyndelsen, men vi er ikke langt inde i forestillingen, før lysene blinker og en sønderrivende sirenelyd gjalder ud mod os i salen. Det går lige i brystkassen og koreografer David C. Price og Marie Brolin-Tani, lader billedet stå så længe, at vi når at føle decideret ubehag. Nok ikke i nærheden af det ubehag man føler, når verden som man kender den, ramler sammen om ørerne på en, men vi forstår det. Det er ikke rart. Lydene har da også slået danserne til gulvet. Herfra ændrer forestillingen karakter.

Langs bagscenen går en ældre dame med en kuffert. I den er jord og støv, der snart bliver det fortabte land, der hældes ud på scenen og som danserne smører sig ind i og ikke kan skilles fra, for nok kan man flygte, men hjertet er vel stadig i hjemlandet? Det symboliserer også alt det støv, som krigen medbringer, som ikke kan fjernes med en simpel kost. Med smidighed og smerte glider Yekateryna Bysheva rundt i jorden. Slået til jorden, uden mulighed for at komme op. Oleksandra Maksymchuk prøver desperat at danne lys og håb og humor i en setting der ikke er gunstig. Kateryna Kuznetsova tager følsomt de to andre i hånden.

Musikken er en blanding af ny musik og Ukrainsk folkemusik i et lyddesign af Søren Vestergaard og veksler mellem behageligt afslappet og intens og rørende. Scenebillede efter scenebillede, bevæger vi os igennem svære og udfordrende følelser. Håb. Fortvivlelse. Sorg. Smerte. Det går smidigt fra det ene billede til det andet.

Mit Stille Hjem er en yderst vedkommende danseforestilling, der vil røre selv dem, der tror de ikke bryder sig om dans. Kompagniet har skabt en forestilling, der formidler alle krigens følelser på en ligetil og ukrukket, men samtidig direkte og voldsom måde og denne anmelder går hjem et par tårer fattigere og særdeles berørt. Det er flot dans. Det er vedkommende dans. Og det er bragende dygtigt.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Læs mere om forestillingen her.

📸: Jonas Søgaard

Inviteret

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vi Betaler Ikke!