Et Juleeventyr

Detour Dance Festival 2023 – Check Your Privilege at the Door

Detour Dance festival slår dørene op på Blaagaard Teater i en forestilling kurateret af danser og koreograf Sara Jordan. 8 koreografer præsenterer værker, der har rødder i afro-amerikansk dansekultur, pole-dance og dancehall.

I døren bliver vi bedt om at “checke” vores privilegie. Altså at efterlade det i døren. I en lidt opstyltet seance, bliver vi udspurgt om vores privilegier, og efter febrilsk at forsøge at finde på noget fornuftigt at svare, der ikke er alt for klichéfyldt (min hvide hud, at jeg er vokset op i Danmark, at jeg er heteroseksuel), får jeg fremstammet noget om min lange, fine uddannelse. Og så bliver jeg lidt irriteret. Muligvis er jeg bare oldgammel og reaktionær, men hvornår er privilegier blevet en dårlig ting? Det er vel de fordele vi, nogle gange ufortjent, får af de privilegier og vores blindhed overfor selvsamme, der er det virkelige problem. Nuvel, jeg efterlader min uddannelse i døren og sætter mig til rette i salen, hvor 2 dansere allerede er igang på den sorte dansevinyl. Der er god stemning.

Langs væggene sidder lysstofrør der pulserer i takt med musikken i forskellige farver. På bagvæggen, hænger et tæppe af kæder, der reflekterer lyset i alle verdens retninger. På scenen afløser de hinanden i meget forskellige værker. Sanselige, modige, ufattelige og medrivende. Meget tager udgangspunkt i afro-amerikansk dansekultur og særligt gør koreografien danset til “Thats white privilege” speaken, indtryk, ikke bare på grund af danserens dygtighed, men på grund af budskabet. Hvem koreografen er, er lidt uvist, da festivalen ikke nogle steder på deres website fortæller hvem der har koreograferet, eller endsige danser i de forskellige værker. Yvonne Smink har totalt kontrol over sin krop på sin pole og ophæver tyngdekraften til en speak om netop denne. Det er smukt og dybt imponerende. Ida “Inxi” Holmlund voguer derudaf i sine høje hæle, en hyldest til 80´ernes LGBT+ danseudtryk. Bobby Atiedu er mærket i bogstaveligste forstand og Mounia Nassanger trækker kasketten langt ned i panden i et stift stilistisk udtryk.

Aftenen er meget alsidig, også af kvalitet, men Sara Jordan har overordnet kurateret et spændende program, der netop gør det, der er festivalens erklærede mål, at udfordre de fordele vores privilegier giver os og det i et råt og basdunkende univers, der giver clubvibes, også selvom aftenen er slut klokken 21. Detour Dancefestival giver stemme til og danner grobund i et miljø, der i den grad er i gang med at rejse sig , nemlig alle de dygtige sorte og brune kunstnere, der får alt for lidt opmærksomhed og taletid på vores scener.

⭐⭐⭐⭐

Læs mere om forestillingen her og her.

📸: Agathe Moubembe og Bahadir Badi Berber

Inviteret

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Et Juleeventyr